Navigatie :
Het plan -> Railplan :

Uittekenen van het tracé

Tekenmateriaal%203.jpgHet ontwerpen begint op een A4tje. Dat kan op allerlei manieren. De grote merken hebben voor hun rails ontwerpsjablonen, er bestaan speciale ontwerp software pakketten, of je kan zelf gewoon potlood, gradenboog en liniaal ter hand nemen.
Als dit basisontwerp klaar is, is het het beste om het nu op ware grootte op b.v. tekenkarton te tekenen. Gebruikmakend van het gereedschap zoals op de foto's afgebeeld. Als er bochten in het ontwerp zitten, probeer ze dan altijd zo groot mogelijk te maken. Zorg dat de minimale radius groter is dan de minimale radius die een modelhobbyfabrikant voor zijn modellen adviseert.
tekenmateriaal%202.jpgBen je van plan om grote stoom-locomotieven en lange wagons aan te schaffen kijk dan naar deze minimale geadviseerde radiussen.
Groter zal altijd beter en mooier zijn. Is het oppervlak dat je tot je beschiking hebt beperkt. Maak dan liever vooraf de keuze om korte wagons en korte locomotieven aan te schaffen. sjabloon.jpgDat betekent tegelijk ook dat het uitbeelden van een zijlijntje i.p.v een tweesporige hoofdlijn ook een betere keuze zal zijn.
Verder zou, om een acceptable treinenloop te krijgen, de stijging in het tracé, behalve voor een tandrad baan, beslist niet meer dan anderhalve centimeter per meter mogen bedragen. Een viaductje over een ander spoor met absoluut minimale hoogte, kost dan al gauw een aanloop van 5 meter. Als het echt niet anders kan en je wilt in het ontwerp over en ander spoor heen, en hebt die vijf meter ruimte niet, probeer het dan eerst uit. Met een vooraf maximaal aantal getrokken wagons is er nog iets te winnen. Na het uit tekenen op karton, kan het tracé uitgeknipt worden. Je hebt nu een prima sjabloon om het over te brengen op een houten plaat waaruit met een decoupeerzaag het tracé gezaagd kan worden.  trace.jpg

Menu :

Sub-Categoriën

Media galerie :

Zoeken naar :

Web(Winkels):

    conrad.jpg marnan.jpg

Jaarlijkse evenementen:

    eurospoor.png modelspoorbeurs_houten.pngrails.jpg

Rijdend materieel :

  • fleischmann.jpg roco.jpgtrix.jpg

Plastic bouwpakketten :

  • faller.jpg vollmer.pngkibri.png

Landschapsaankleding :

  • heki.jpg viessmann.jpg