Navigatie :
Electronica :

Aansturing digitaal

schakelkast.jpgSinds ik een modelbaan heb, is er niets zo veel veranderd dan de electrische aansturing. Het grootste verschil was de stap van analoog naar digitaal. Gezien de haast oneindige mogelijkheden lijkt me niet dat analoog nog een bewuste keuze zal zijn. Hiernaast nog 'n nostalgisch fototje hoe het was.

Een stoomtrein staat aan het perron te wachten. het geluid van het kolenscheppen, de pompen, het afblazen van stoom, en meer klinkt over het station. Het uitrijsein veranderd van onveilig naar veilig. Er wordt aangekondigd dat de trein binnen enkele ogenblikken zal vertrekken. Even later verlaat de stoomtrein puffend, eerst langzaam en dan steeds sneller het station. Terwijl op een ander spoor een andere trein vanuit tegenovergestelde richting binnen rijdt, langzaam snelheid verliezend. Na stilstand stopt uiteindelijk ook het motor geluid waarna na het doven van de loc verlichting ook de wagon verlichting dooft. Seinen zijn inmiddels allemaal weer op onveilig gezet. Dit helemaal geautomatiseerd en nog veel meer is mogelijk met een digitale baan. Je kan treinen volledig random door elkaar laten rijden zonder dat ze elkaar ooit raken. Je kan een of meer treinen volgens een vooraf bepaalde dienstregeling laten rijden. Je eigen fantasie is in principe de limit.

Om dit mogelijk te maken zijn er allerlei digitale centrales en printen te koop. Hierin zit ook een haast niet bij te houden ontwikkeling in, Het laatste dat ik zelf aangepast heb is het aansturen van seinen d.m.v. een arduino print. De mogelijkheden hiervan zijn enorm en de kosten zijn zeer laag. Dit alles moet aangestuurd worden door een software pakket. Ik heb gekozen voor "koploper" van Paul Haagsma. Dit programma biedt een enorm aantal functionaliteiten en voldoet al jaren prima. De centrale zelf is een "Uhlenbrock" Intellibox.

Een oud probleem in het ontwerp van een modelbouw is de keerlus. Een middel dat eigenlijk niet mag ontbreken om treinen op hetzelfde traject uit twee richtingen te kunnen laten komen.  E.e.a. vind je allemaal links terug in de sub-categorieen.

Hieronder de huidige commando post. een meeraardige kabel naar de tafel is voldoende, dus waarom een sta in de weg tegen de tafel? Buro.jpg

Menu :

Sub-Menu

Media galerie :

Zoeken naar :

Web(Winkels):

    conrad.jpg marnan.jpg

Jaarlijkse evenementen:

    eurospoor.png modelspoorbeurs_houten.pngrails.jpg

Rijdend materieel :

  • fleischmann.jpg roco.jpgtrix.jpg

Plastic bouwpakketten :

  • faller.jpg vollmer.pngkibri.png

Landschapsaankleding :

  • heki.jpg viessmann.jpg