Bouwen van het lichtsein

Er zijn lichtseinen met 2 of meerdere led's afhankelijk van het seinbeeld dat gewenst is. Het bouwen is in principe gelijk. Alleen wordt het met meerdere leds wel steeds wat moeilijker. Als je dit nog nooit gedaan hebt zou ik met de eenvoudigste beginnen.

Als de lak verwijderd is, dan eerst het uiteinde van het draadje vertinnen. Knip de pootjes van de ledjes nog niet af. Deze extra lengte zorgt ervoor dat de warmte snel kan worden afgevoerd. Breng ook wat tin op het led pootje aan door het kort met een fijne soldeertip te verwarmen en wat soldeertin toe te voegen.Buig nu het draadje zo dat het achter een pootje blijft haken. Zo kan je makkelijker het draadje op zijn plaats houden. Gebruik hiervoor een z.g.n. derde hand met loepje.

Bouwen van een armsein

Ook hierbij zit het moeilijke gedeelte in het solderen van de leds en is dit precies hetzelfde als van de lichtseinen. Voor het overige geldt, als je van priegelen houdt moet met de duidelijke handleiding die erbij geleverd wordt de rest geen probleem zijn. Het aandrijven met een servo is in tegenstelling van een wissel nog wel een probleem. Omdat het een delicaat mechaniek is en een servo bij een te grote uitslag het seintje kan forceren, moet hiervoor iets speciaals gefabriceerd worden, zodat het sein onder alle omstandigheden niet beschadigd wordt. Dit is nog "under construction" en zal later toegevoegd worden.

Filmpje Armsein