Eerst de rails uitleggen en opmeten om de benodigde grondplaat te zagen. In de planning was een dubbel inhaalspoor gepland, de ruimte laat het toe om er nog ´n spoor naast te leggen. Tegelijkertijd kan het rechter schaduwstation 4 treinen herbergen. Een extra lange en drie normale lengtes. Na het uitzagen zijn de rails (voor het geluid hier ook op de blauwe ondervloer stroken) bevestigd met schroefjes. Dit blijft zo omdat het toch uit het zicht is en de rails met schroefbevestiging makkelijk is te corrigeren. De printplaten, wisselaansturing en bedrading gewoon op de bovenzijde. Lekker makkelijk voor later onderhoud.

Schaduwstation Linkerzijde

Eerst weer het gewenste traject uitleggen om de benodigde maat van de grondplaat te bepalen. Voor het linker schaduwstation is een kast gebouwd waarin zowel aan de voor- en achterkant veel bergruimte is voorzien. Omdat de bedrading en electronica ook boven op het blad komt geeft dat geen problemen met aansluiten. Voordat alles geschilderd wordt komt er nog een los blad bovenop, zodat ik makkelijk bij de sporen komen. Ter afwerking komen er nog twee deuren aan de voorzijde.

: )