Voor de printer heb ik gekozen voor de SLA/DLP techniek. Hierbij wordt er een vloeibare kunstof hars gebruikt die uithard bij blootstelling aan UV licht. Deze techniek biedt bij modelbouw de fijnste detailering. Bij de meeste printers wordt een software "slicing" pakket bijgeleverd. Zo ook bij de "Anycubic Ultra" die ik als printer heb gekozen. Dit pakket kan de 3D tekening uit het CAD programma bewerken zodat de printer hiermee overweg kan. Configuratie zoals printdikte, blootstellingstijd aan het UV licht kunnen ingesteld worden. Het programma snijdt als het ware de tekening in schijfjes die achtereenvolgens geprint worden. Meestal hebben de meegeleverde programma's wat beperkingen. Er bestaat ook een free versie van het programma "Lychee Slicer" Dit programma biedt alles wat een goede slicer nodig heeft. De tweede schermafdruk is dan ook van een bewerkte CAD tekening vanuit de Lychee Slicer Het hekje is eenvoudig te kopiëren. Een groot voordeel van het laatste pakket is de mogelijkheid om je gebruikte instellingen in Lychee op te slaan. Als nieuwe gebruiker kan je eenvoudig de meest gebruikte en gelukte instellingen selecteren. Zodat de kans op misprints heel klein wordt. Mits je printermodel in het programma is opgenomen.
Het volgende project zie je op afbeelding vier. Dit is een bruggetje wat over een klein slootje moet komen te liggen. Na de hekjes is dit het tweede projectje. Op afbeelding vijf zie je hoe het bruggetje uit de printer is gekomen.
Nu alle kleine projecten succesvol zijn afgerond, ga ik iets groters proberen. Mijn modelbaan is voornamelijk een treinstation, en een station heeft zeker wat perronoverkappingen nodig. Aangezien deze kits behoorlijk duur kunnen zijn en ik er vier nodig heb, lijkt dit mij een leuk project. Natuurlijk past dit niet allemaal tegelijk in de printer, dus moeten er meerdere verschillende prints worden gemaakt en samengevoegd met behulp van wat polystyreen.